sobota, 6 kwietnia 2013

DIETA Kurczak pieczony na warzywach z ziemniaczkami i sałatką z rukoli

Ale dzień... Szaro, buro, zimno. A na obiad kurczak pieczony z warzywami i ziemniaczki Hasselback. Ziemniaczki tym razem doprawione troszkę inaczej niż oryginalny przepis głosi. A kurczak w wersji dietetycznej, pieczony bez skóry. Do tego surówka z rukoli. Myślę, że dietetyczka pochwaliłaby mnie za takie danie bo jest zgodne z jej wytycznymi.


Składniki na 1 porcję:
Udko z kurczaka 1szt
marchew 1szt
pietruszka 1szt
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżeczka
przyprawy: sól, pieprz, gałązka rozmarynu, papryka, czosnek granulowany

Udko oprószyć dokładnie przyprawami. Warzywa pokroić na cząstki, wyłożyć na naczynie żaroodporne posmarowane oliwą. Dodać udko, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Ziemniaczki Hasselback według przepisu http://po-zarcie.blogspot.com/2013/03/pieczone-ziemniaczki-hasselback.html Upiekłam je tym razem z kminkiem i słodką papryką.

Według diety na obiad powinnam zjeść 120 g produktu białkowego (kurczak) i 200g ziemniaków. Do obiadu przysługiwała mi łyżeczka oliwy i warzywa w dowolnej ilości.

Sałatka z rukoli:
garść rukoli
kilka rzodkiewek
kawałeczek zielonego ogórka
kawałek papryki
jogurt naturalny 1-2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka

Z jogurtu i musztardy zrobić sos. Połączyć go z pozostałymi składnikami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz