wtorek, 9 kwietnia 2013

Herbata z trawą cytrynową od Artemidy

Nigdy wcześniej nie używałam jej w kuchni. Pierwsze skojarzenie oczywiście było z herbatą. No i zaparzyłam zwykłą czarną herbatę z dodatkiem trawy cytrynowej. Aromat jest genialny, smak z delikatną nutą cytrynową, orzeźwiający. W najbliższym czasie pokuszę się o wykorzystanie jej do drobiu lub dorsza. Myślę, że dorsz z sosem cytrynowym na bazie tej trawy byłby pyszny.



Informacje o Trawie cytrynowej z Przypraw Ani

Zastosowanie:
Trawa cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosujemy ją przyrządzając specjały z kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do herbaty.

Właściwości:
Nalewka i napar z trawy cytrynowej działają przeciw depresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości bakteriobójcze. Trawa cytrynowa zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego typu trawy jest dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz