Nigdy wcześniej nie używałam jej w kuchni. Pierwsze skojarzenie oczywiście było z herbatą. No i zaparzyłam zwykłą czarną herbatę z dodatkiem trawy cytrynowej. Aromat jest genialny, smak z delikatną nutą cytrynową, orzeźwiający. W najbliższym czasie pokuszę się o wykorzystanie jej do drobiu lub dorsza. Myślę, że dorsz z sosem cytrynowym na bazie tej trawy byłby pyszny.
Informacje o Trawie cytrynowej z Przypraw Ani
Zastosowanie:
Trawa
cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak.
Najczęściej stosujemy ją przyrządzając specjały z kuchni orientalnej lub
śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb,
drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i
sorbetów, sosów, a także do herbaty.
Właściwości:
Nalewka i napar z trawy cytrynowej działają przeciw depresyjnie,
usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą
nerwice wegetatywne. pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie
krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości bakteriobójcze. Trawa
cytrynowa zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża,
znosi zapach potu. Nalewka z tego typu trawy jest dobra w leczeniu
opryszczki. Preparaty wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych
gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz