poniedziałek, 8 kwietnia 2013

DIETA Dorsz gotowany na parze z ryżem i warzywami

Idealny obiad... Pyszny dorsz gotowany na parze, ryż na sypko z dodatkiem curry i bukiet warzyw. Bardzo lubię takie dania zwłaszcza w czasie gdy muszę liczyć kalorie. Ze smakiem zjadłam całą porcję a raczej zjadłyśmy z moją córeczką, Marysią. Polecamy



Składniki na 1 porcję:
dorsz 120g
ryż 50g
szczypta curry
sól
przyprawa do ryb Artemida vel Przyprawy Ani
mieszanka gotowych warzyw mrożonych na patelnię 200g
łyżeczka oleju

Ryż podprażyć w rondlu, zalać wrzątkiem, ugotować na sypko ze szczyptą curry. Warzywa usmażyć na patelni z dodatkiem łyżeczki oleju, doprawić. Dorsza oprószyć solą i przyprawą do ryb. Tak przygotowaną rybę ugotować na parze (ok. 15minut). Gotową skropić sokiem z cytryny. Jak ktoś się nie odchudza to polecam ugotować rybę z dodatkiem masła lub masełka ziołowego z ulubionymi posiekanymi ziołami.

Wymogi diety spełnione w 100%. Zjadłam 120 g ryby (produkt białkowy), 50g ryżu (po ugotowaniu jest go oczywiście wagowo znacznie więcej) i do tego warzywka. Pycha...

1 komentarz: