Składniki:
300g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
gotowa masa marcepanowa 200g
kakao 2 łyżki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić ok 40 minut. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Piec w temp 200stopni około 10-12 minut. Wystudzić.
Marcepan rozwałkować. Część można zabarwić za pomocą kakao. Wykrawać z marcepanu dowolne kształty i nakładać je na zwilżone wodą lub sokiem z cytryny ciasteczka. Ja dodatkowo udekorowałam swoje ciasteczka tworząc wykałaczką wzory kwiatuszków.
Wspaniałe ciasteczka. Uwielbiam marcepan. :)
OdpowiedzUsuńOj Beatko musiałaś się nadziobać tym szpikulcem dziureczek w marcepanie, ale efekt końcowy fantastyczny...lubię marcepan ale niestety dość drogi muszę poszperać w zapiskach bo posiadam gdzieś przepis na marcepan z kaszy manny..ciekawe czy smakiem dorówna prawdziwemu
OdpowiedzUsuń