czwartek, 4 kwietnia 2013

Klopsiki indycze z warzywami i kaszą jaglaną w sosie koperkowym

Dziś na obiad danie z gatunku tych lekkich. Moja córcia się pochorowała a wiadomo, że klopsiki w sosie koperkowym są dobre na wszystko... Małej klopsiki ugotowałam a mężowi podsmażyłam. Przepis prosty i szybki zwłaszcza jak ma się kawałek gotowanego indyka jak ja :)


Składniki na klopsiki:
indyk gotowany 400g 
marchew 2szt
pietruszka 1szt
cebula 1szt
seler 1/4 szt
masło 1 łyżka
posiekane drobno zioła (lubczyk, koperek, pietruszka) 1 łyżka
mąka pszenna 1łyżka
jajko 1szt
sól, pieprz
mąka do obtoczenia klopsików
1 łyżka oleju do smażenia

Sos koperkowy:
koper pęczek
masło 1łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 1/2 szkl
wywar z indyka 1/2 szkl
sól

Gotowane mięso z kurczaka pokroić i podsmażyć na maśle z cebulą i warzywami. Dla urozmaicenia aromatu można dodać gałązkę rozmarynu. Podlać odrobiną wody i dusić do momentu aż warzywa zmiękną.


Lekko przestudzone mięso z warzywami zmielić. Dodać zioła, jajko, przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszać. 

Starannie wymieszać masę.  


Formować niewielkie klopsiki i obtaczać je w mące. 


Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą lub bulionem i dusić z grubymi łodyżkami kopru około 10 minut. Odlać wywar do garnuszka - wykorzystać go do sosu.

W rondlu sporządzić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją mlekiem, dodać wywar i stale mieszając zagotować. Doprawić solą i na samym końcu wrzucić drobno posiekany koperek. Zamiast mleka można użyć śmietanki. Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.








2 komentarze: