wtorek, 16 kwietnia 2013

Kluski na parze z sosem drobiowo- warzywnym z okazji 100 posta

Pyszny obiadek. Chyba mój ulubiony. Ja z racji diety musiałam z niego zrezygnować. Trudno... Moja córeczka natomiast zajada się właśnie tymi pysznościami. Kluski na parze jak zawsze wychodzą z tego przepisu świetne i idealnie komponują się z drobiową potrawką. Polecam


Składniki na kluski:
mąka pszenna 250g
jajko 1szt
drożdże 15g
mleko 1/2 szkl
szczypta soli i cukru
łyżka oleju

Mąkę wymieszać z solą w misce. W garnuszku podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier, jajko i olej. Wymieszać i połączyć z mąką.


Wyrobić gładkie ciasto.


Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość uformować okrągłe bułeczki.


Ugotować na parze (trwa to około 10-15 minut).


Składniki na gulasz drobiowo - warzywny:
pierś z kurczaka 2szt
marchew 1szt
pietruszka 1szt
olej 1 łyżka
przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn, ulubione zioła ( u mnie zioła zamiast soli Artemidy)
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
koperek


Kurczaka pokroić w kosteczkę, oprószyć przyprawami, usmażyć na patelni w obecności świeżych gałązek rozmarynu.

Pod koniec smażenia dodać warzywa pokrojone w słupki. Podsmażyć chwilkę, podlać wodą i dusić do miękkości.


Z mąki i śmietany przygotować zawiesinę, zagęścić sos, posypać koperkiem.

4 komentarze:

  1. Musze je wyprobowac,no ale tez nie dla mnie,bo ja tez na diecie:(ale corcia z pewnoscia bedzie nimi zachwycona.:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeciez to tylko kluski,takie szkodliwe sa????Ja jem chetnie i nawet nie mysle o diecie.Straszne wyzeczenia,nie warto.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie chodzi tylko o kluski ale o cały posiłek. Kluski z białej mąki podane z sosem na bazie śmietany do mojej diety raczej się nie zaliczają. Ale Ty jedz na zdrowie. Sama chętnie bym się podpięła pod taki obiadek.

      Usuń