Pyszne, zdrowe, kolorowe. Wiele razy robiłam kotlety z białej fasoli i zawsze znikały w okamgnieniu. Tym razem chciałam spróbować je w wersji czerwonej. Są przepyszne. Posmak szczypiorku rewelacyjnie tutaj pasuje, papryczka dodaje ostrości a fasola lekkiej słodyczy. Polecam
Składniki:
czerwona fasola z puszki 2szt
jajo 1szt
seler 1/4 dużej sztuki
pietruszka 2 szt
cebula 1 duża
por 1szt
szczypior z cebulki dymki
czosnek granulowany
papryczka chili
przyprawa do rosołu Artemida
mąka 1 płaska łyżka
olej 2 łyżki
bułka tarta
Pora, cebulę i szczypior posiekać. Przesmażyć na łyżce oliwy, dodać starty seler i pietruszkę, chwilkę poddusić.
Fasolę i warzywa zemleć w maszynce, dodać jajo i przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć najlepiej bez tłuszczu.
Podawać z surówką i ziemniakami.
A dietowo wszystko się zgadza. 120g białka z fasoli i jajka, 200g węglowodanów w postaci ziemniaków i warzywa w surówce.
ale cudeńka!
OdpowiedzUsuńz wielką chęcią zjadłabym takiego kotleta! ;D