wtorek, 30 kwietnia 2013

Tarta razowa z kurczakiem i warzywami

Nie przypominam sobie bym robiła kiedykolwiek wytrawną wersję tarty.  Najwyższa pora by to zmienić. Postanowiłam zrobić więc tartę razową z czymś zdrowym, oczywiście maksymalnie odchudzoną, żeby za bardzo nie nagrzeszyć. Wyszła pyszna. Polecam


Składniki:
mąka razowa 2 szkl
jajko 1szt
jogurt naturalny 120g
szczypta soli
oliwa 1 łyżka

Nadzienie:
pierś z kurczaka 300g
cukinia 1szt
marchew 2szt
por 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
papryczka chilli
przyprawy: zioła zamiast soli Artemidy, sól, czosnek granulowany
jogurt naturalny 150g
jajko 2szt


Z mąki, jogurtu i reszty składników zagnieść ciasto.


Wstawić do lodówki na 40minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 10-15 minut. Wyjąć.


Nadzienie:
Warzywa i pierś pokroić.


Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć kurczaka a kiedy się zezłoci dodać wszystkie warzywa, poddusić około 5 minut, doprawić. Wyłożyć nadzienie na podpieczone ciasto.


Z jogurtu i jaj sporządzić jednolitą mieszaninę, wylać na nadzienie. Zrobić wianuszek z cukinii (niekoniecznie).


Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.


2 komentarze:

  1. wytrawne wersje tarty są moimi ulubionymi! :) Pysznie wygląda. do tej pory nie robiłam razowego spodu ale moze faktycznie to dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń