środa, 24 kwietnia 2013

Torcik jogurtowy

To mój sposób na przemycenie jogurtu naturalnego do diety dzieci. W połączeniu z owocami i żelatyną jogurt tworzy bardzo fajny deser. Polecam zwłaszcza latem kiedy świeżych owoców będzie pod dostatkiem.


Składniki:
jogurt naturalny 500ml
banan 1szt
truskawki 200g
żurawina garść
pomarańcza 2szt
żelatyna (według przepisu na opakowaniu)
otręby pszenne 2-3 łyżki (niekoniecznie)
cukier waniliowy
miód


Wszystkie owoce miksuję z jogurtem, słodzę miodem. Namaczam żelatynę w niewielkiej ilości wody do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje należy ją upłynnić (mikrofala lub ogrzewanie na parze). Dodać lekko przestudzoną żelatynę do masy, wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy lub pucharków i schłodzić.








2 komentarze:

  1. pycha , lubię takie jogurtowe ,do tego owocowe deserki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam takie jogurtowe pyszności :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń