Składniki:
pierś z kurczaka 2szt
ziele angielskie mielone 2 łyżeczki
papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
sól, pieprz
oliwa 1 łyżka
Sałatka:
rukola garść
sałata lodowa garść
papryka czerwona 1/2 szt
papryczka chili 1/3 szt
ogórek 1/2 szt
rzodkiewki kilka szt
szczypior z cebuli dymki
natka pietruszki
Sos: sok z cytryny, olej 1 łyżeczka, musztarda 1 łyżeczka, suszony koper, sól, pieprz
Pierś z kurczaka obtoczyć dokładnie w mieszance przypraw, lekko ubić tłuczkiem (by wyrównać grubość piersi i by przykleiły się dokładnie przyprawy).
Mięso smażyć na łyżce mocno rozgrzanej oliwy około 5-6 minut. Powstanie chrupiąca, aromatyczna, skarmelizowana skórka. Zapach jaki rozchodzi się po całej kuchni podczas smażenia jest nie do opisania.
Warzywa umyć. Sałatę lodową porwać w rękach na mniejsze cząstki. na półmisek wrzucić sałatę, rukolę, pokrojoną paprykę, papryczkę, ogórka.
Z soku z cytryny, oleju, przypraw i musztardy sporządzić sos.
Polać sałatkę sosem, posypać natką pietruszki.
Ja przestrzegając zaleceń diety zjadłam 120g kurczaka, 200g ziemniaków i sporą garść sałatki. Do jutra chyba nic nie zmieszczę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz