poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ekspresowe bułki jako dodatek do dzisiejszej zupy

Postanowiłam wkońcu wykorzystać malakser do zarobienia ciasta na bułki. Przygotowanie ciasta trwało chwilkę a bułki naprawdę wyszły pyszne mimo iż nie poczuły za dużo ciepłej ręki. 


Składniki:
mąka pszenna 2szkl
otręby żytnie 1szkl
drożdże 1/3 paczki 100g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
siemię lniane 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże w towarzystwie cukru. Wsypać do malaksera mąkę, dodać lekko podrośnięty rozczyn i wymieszać ciasto.  Ciasto odstawić do wyrośnięcia, uformować niewielkie bułeczki, posmarować je mlekiem lub rozmąconym jajem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut (180-200 stopni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz