sobota, 13 kwietnia 2013

Zupa krem z pomidorów

Co za dzień... Od rana bieganina, załatwianie i zakupy. W tym pośpiechu ciężko było przygotować obiad. Postawiłam więc na błyskawiczny zestaw czyli zupę pomidorową oraz kaszę z warzywami i kurczakiem. Myślę, że z zupą pomidorową jest tak, że ilu kucharzy tyle jej wersji. Moja dzisiejsza była z czubricą bułgarską, którą otrzymałam od Przypraw Ani  Powiem Wam, że rewelacja. Nie spodziewałam się, że tak fajnie podkręci smak zwykłej pomidorówki. Polecam


Składniki:
pomidory z puszki 1 szt
marchew 1szt
pietruszka 1szt
cebula 1szt
oliwa 2łyżki
woda lub bulion 1,5l
przyprawy: sól, pieprz, czubrica bułgarska i zioła zamiast soli


Warzywa obrać i pokroić na plastry, cebulę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchew i pietruszkę, podsmażyć około 5 minut. Dodać pomidory i przyprawy oraz wodę. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Opis przyprawy ze strony producenta:

Oryginalna Czubrica Bułgarska jest to jednorodne ziele, bardzo popularne w kuchni bułgarskiej. Przyprawa ta stosowana jest do wszystkich mies. Nadaje wspaniały smak serom i zupom, szczególnie pomidorowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz