Składniki:
pomidory z puszki 1 szt
marchew 1szt
pietruszka 1szt
cebula 1szt
oliwa 2łyżki
woda lub bulion 1,5l
przyprawy: sól, pieprz, czubrica bułgarska i zioła zamiast soli
Warzywa obrać i pokroić na plastry, cebulę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchew i pietruszkę, podsmażyć około 5 minut. Dodać pomidory i przyprawy oraz wodę. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Opis przyprawy ze strony producenta:

Oryginalna Czubrica Bułgarska jest to jednorodne ziele, bardzo popularne w kuchni bułgarskiej. Przyprawa ta stosowana jest do wszystkich mies. Nadaje wspaniały smak serom i zupom, szczególnie pomidorowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz