Składniki:
soczewica czerwona 1,5 szklanki
marchew 3 szt
seler 1/4 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
przyprawa do rosołu Przyprawy Ani vel Artemida
majeranek
olej lub oliwa 2 łyżki
Soczewicę gotować we wrzącej wodzie z przyprawą do rosołu około 30minut. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oliwie lub oleju podsmażyć chwilkę cebulę, dodać starte warzywa i czosnek, poddusić aż zmiękną.
Do soczewicy dodać przecier pomidorowy, majeranek i warzywa. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki. Pyszna z kleksem jogurtu naturalnego.
Przyprawa do rosołu
Od razu informuję, że nie jest to żadna mieszanka glutaminianem sodu obfitująca. Ta pochodzi z mojego ulubionego sklepu internetowego z przyprawami. Dzięki uprzejmości właścicielki firmy Przyprawy Ani, którą serdecznie pozdrawiam, mogę oficjalnie informować Was o jej stosowaniu. Przyprawy nie zawierają żadnej chemii a ich niepowtarzalny smak pochodzi ze świetnie skomponowanych warzyw i ziół. Przyprawy Ani kupuję od dłuższego czasu i szczerze powiem, że już nie wyobrażam sobie używać innych. Ale o tym w osobnym poście.
Bardzo lubię zupę z soczewicy. Może być czerwona lub zielona, zawsze pyszna:)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robiłam z zielonej ale ta jest genialna. A przepisów na nią mnóstwo... Trzeba je wszystkie teraz wypróbować :). Pozdrawiam
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńprzepis do wypróbowania ;)