Składniki na 10 muffinek:
1 szklanka mąki (pół szklanki razowej, reszta zwykłej)
1 szklanka startej cukinii
1 łyżka amarantusa (poppingu)
1 łyżka otrębów żytnich lub pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
1/2 szklanki cukru lub stewii
1/4 szklanki oleju lub stopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
Osobno wymieszać składniki mokre z cukinią i osobno suche.
Połączyć szybko składniki mokre z suchymi.
Ciasto mieszać szybko i niedbale.
Gotowym ciastem napełnić foremki.
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 25 minut.
O! To dopiero coś. Uwielbiam cukinię na słodko, ale nie jadłam jej w muffinach. Podobają mi się te zdrowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńtakie przepisy to lubie! pysznie i zdrowo :) super!
OdpowiedzUsuńTy to masz fantazje w kuchni..zazdroszczę..Chyba w ciągu roku żadna z potraw się u ciebie nie powtarza
OdpowiedzUsuńOj powtarza, powtarza... Ale się staram haha
Usuń