Składniki:
mąka razowa 150g
mąka pszenna 150g
otręby pszenne 5 łyżek
siemię lniane garść
sól 1 łyżeczka
drożdże 30g
woda 1szkl
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
mak 2 łyżki
Mąkę wymieszać z solą, otrębami, lnem i makiem.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i 2-3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn wyraźnie podrośnie, wymieszać go z mąką, wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie uformować bułki (ja od razu dzieliłam ciasto na kęsy 60g żeby do posiłku zjadać odpowiednią ilość węglowodanów), posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
fajne bułeczki, idealne na śniadanie
OdpowiedzUsuńBardzo mnie nęcą :) Zrobię na pewno! Super przepis.
OdpowiedzUsuń