czwartek, 28 marca 2013

Pieczone ziemniaczki Hasselback

Pierwszy raz dzisiaj je robiłam. Są wyjątkowe bo wyglądają świetnie, smakują rewelacyjnie i w dodatku chrupią. Dzisiaj stanowiły dodatek do kotlecików z selera ale śmiało mogą same stanowić posiłek np z sosem czosnkowym. Pycha


Składniki:
ziemniaki podobnej wielkości 10-12szt
masło 2 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
sól, pieprz
gałązka rozmarynu
cząstki cytryny


Ziemniaczki obrać i umyć. Naciąć co 0,5cm uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca bo wtedy się rozpadnie.


Poukładać w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą. Roztopić masło i połączyć je z oliwą z oliwek. Powstałą mieszanką polać ziemniaki, dodać gałązkę rozmarynu i cząstki cytryny.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.

1 komentarz:

  1. ziemniaczki świetne, ale te kotleciki z selera mnie zachwycają! :)

    OdpowiedzUsuń