Dziś na obiad obiecane pierogi. Niby zwykłe ruskie ale za to z razowej mąki co czyni je nieco zdrowszymi. Polecam
Składniki:
mąka pszenna 1 szkl
mąka razowa pszenna 2 szkl
woda ciepła około 1 szkl
jajko 1szt
olej lub stopione masło 2 łyżki
sól
Farsz:
ziemniaki ugotowane 300g
ser biały 200g
cebula 2szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz
Z podanych składników zarobić ciasto.
Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut żeby odpoczęło.W międzyczasie przygotować farsz. Zemleć ziemniaki z serem, dodać zrumienioną cebulkę, doprawić i wymieszać.
Formować pierogi, układać na blacie posypanym mąką.
Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z masłem lub skwarkami.
Oczywiście nie do końca utrafiłam z ilością ciasta więc kolejny post będzie mówił o tym co z niego zrobiłam oczywiście tym razem w wersji light.
coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńale musiały być pyszne!