Ciasto na tartę miałam już sprawdzone (tutaj) a nadzienie to zupełny mix warzyw, które znalazłam w lodówce i spiżarce. Jedno wiem napewno- takie eksperymenty w kuchni powoli zaczynają się robić moją specjalnością. Wyszło warzywnie i pysznie. Polecam
mąka razowa 125g
mąka pszenna 125g
masło 80g
jaja 2szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 25g
jogurt naturalny 1/2 szkl
Składniki na nadzienie:
marchew 3 szt
cebula 2szt
papryka czerwona 1/2 szt
cukinia duża 1szt
groszek zielony 1 szklanka
kukurydza 1szkl
czosnek 2 ząbki
ser feta 1/4 opakowania
sól, pieprz, zioła zamiast soli Przypraw Ani, curry, czosnek granulowany
jogurt naturalny 1szkl
jaja 2szt
olej 2 łyżki
świeży tymianek
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Drożdże rozpuścić z cukrem. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około 15 minut.
Warzywa umyć, obrać. Największą część cukinii pokroić na 5mm plasterki, a resztę w kosteczkę. Marchew pokroić na półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, po chwili dodać marchew i czosnek. Po kilku minutach smażenia dodać groszek i kukurydzę. Zdjąć z palnika i troszkę przestudzić. Do lekko przestudzonych warzyw dodać fetę i przyprawy oraz cukinię.
Wszystko wymieszać. Z jogurtu i jaj oraz przypraw zrobić jednolity sos.
Ciastem wylepić formę do tarty wysmarowaną masłem. Na ciasto wyłożyć warzywa.
Oblać je sosem jogurtowym (3/4 ilości). Na wierzchu tarty poukładać plastry cukinii, oprószyć czosnkiem i skropić oliwą, rozprowadzić po cukinii resztkę sosu jogurtowego. Tartę posypać świeżym tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 35 minut.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCzy używasz drożdży świeżych czy suszonych?
OdpowiedzUsuńWitaj, zawsze używam drożdży świeżych Pozdrawiam
Usuń