piątek, 28 czerwca 2013

Tarta razowa pełna warzyw

Z pewną obawą i niecierpliwością czekałam aż to danie "wyjdzie" z piekarnika. Nie miałam konkretnego pomysłu na obiad więc wyobraźnia kulinarna gdzieś mnie poniosła, tylko gdzie...
Ciasto na tartę miałam już sprawdzone (tutaj) a nadzienie to zupełny mix warzyw, które znalazłam w lodówce i spiżarce. Jedno wiem napewno- takie eksperymenty w kuchni powoli zaczynają się robić moją specjalnością. Wyszło warzywnie i pysznie. Polecam



Składniki na ciasto:
mąka razowa 125g
mąka pszenna 125g
masło 80g
jaja 2szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 25g
jogurt naturalny 1/2 szkl

Składniki na nadzienie:
marchew 3 szt
cebula 2szt
papryka czerwona 1/2 szt
cukinia duża 1szt
groszek zielony 1 szklanka
kukurydza 1szkl
czosnek 2 ząbki
ser feta 1/4 opakowania
sól, pieprz, zioła zamiast soli Przypraw Ani, curry, czosnek granulowany
jogurt naturalny 1szkl
jaja 2szt
olej 2 łyżki
świeży tymianek


Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Drożdże rozpuścić z cukrem. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około 15 minut.
Warzywa umyć, obrać. Największą część cukinii pokroić na 5mm plasterki, a resztę w kosteczkę. Marchew pokroić na półplasterki, cebulę w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, po chwili dodać marchew i czosnek. Po kilku minutach smażenia dodać groszek i kukurydzę. Zdjąć z palnika i troszkę przestudzić. Do lekko przestudzonych warzyw dodać fetę i przyprawy oraz cukinię.


Wszystko wymieszać. Z jogurtu i jaj oraz przypraw zrobić jednolity sos.
Ciastem wylepić formę do tarty wysmarowaną masłem. Na ciasto wyłożyć warzywa.


Oblać je sosem jogurtowym (3/4 ilości). Na wierzchu tarty poukładać plastry cukinii, oprószyć czosnkiem i skropić oliwą, rozprowadzić po cukinii resztkę sosu jogurtowego. Tartę posypać świeżym tymiankiem.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 35 minut. 


3 komentarze:

  1. Czy używasz drożdży świeżych czy suszonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, zawsze używam drożdży świeżych Pozdrawiam

      Usuń