sobota, 15 czerwca 2013

Tort z kremem truskawkowym dla Zuzi

Mój kolejny tort. Tym razem dla ślicznej wielbicielki Małych Kucyków. Wnętrze to biszkopt, masa truskawkowa i truskawki. Dekoracja z cytrynowego lukru plastycznego. Mam nadzieję, że Zuzia będzie zadowolona.


Osobiście najbardziej lubię krem truskawkowy na bazie śmietanki 30% ale z racji dekoracji, którą tort miał udźwignąć wolałam zrobić budyniowy. Też jest pyszny.

Biszkopt (średnica tortownicy 20cm):
5 jaj
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
szczypta soli
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Następnie delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temp 160-170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, obrócony dnem do góry. Z tej proporcji wychodzi biszkopt którego da się podzielić tylko na 2 części więc ja musiałam upiec dwa.

Krem truskawkowy (proporcja na 2 warstwy kremu i zasmarowanie boków):
mąka pszenna 4 łyżki
żółtka 2 szt
mleko 0,5l
cukier 1 szkl
truskawki 0,5kg
masło 600g

Z mąki, części cukru, żółtek i mleka ugotować budyń, wystudzić. Masło ubić z pozostałym cukrem do białości.  Stopniowo dodawać ostudzony budyń i truskawki. W razie potrzeby dosłodzić. Krem włożyć do lodówki aby troszkę stężał. Podzielić go na 3 części. Dwie wykorzystać do przełożenia tortu a jedną na zasmarowanie boków torta.
Na każdej warstwie kremu układać przekrojone na pół truskawki.
Tort schłodzić i dowolnie udekorować. 


5 komentarzy:

  1. Super torcik! :) Zazdroszczę talentu w dekorowaniu ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Misia dziękuję bardzo za te cieplutkie uściski. Torty, które robię naprawdę nie są trudne. Wystarczy dobry lukier i odrobina wyobraźni. Polecam, bo to fajna zabawa.

      Usuń
  2. Beatko torcik był rewelacyjny i zjedzony w błyskawicznym tempie ;-)

    OdpowiedzUsuń