Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
woda około szklanki (letnia)
masło 1 łyżka (stopione)
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Nadzienie:
pierś z kurczaka 2szt
marchew 3-4 szt
cebula 1szt
masło 1 łyżka
sól, pieprz
Mięso z kurczaka ugotować z marchewką. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Wszystkie składniki zmielić lub zmiksować w malakserze, doprawić.
Formować pierogi.
Gotować je partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane masłem, posypane ziołami.
Uwielbiam takie pierogi! Jadłam kiedyś podobne w pewnej warszawskiej knajpce. Smakowały super, delikatnie i aromatycznie. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadłam z marchewką i ciekawa jestem jak smakują, bo wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
nahelly - pewnie w Zapiecku :) też tam jadłam i były pyszne, więc właśnie szukam przepisu na swoje :)
OdpowiedzUsuń