piątek, 21 czerwca 2013

Pierogi z mięsem i marchewką

To dzisiejsza zachcianka syna. Mały nie przepada za gotowanymi truskawkami więc ulepiłam mu kilka pierogów z mięsem. Polecam


Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
woda około szklanki (letnia)
masło 1 łyżka (stopione)
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką  i odstawić na minimum 20minut.


Nadzienie:
pierś z kurczaka 2szt
marchew 3-4 szt
cebula 1szt
masło 1 łyżka
sól, pieprz


Mięso z kurczaka ugotować z marchewką. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Wszystkie składniki zmielić lub zmiksować w malakserze, doprawić.
Formować pierogi.



Gotować je partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane masłem, posypane ziołami.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pierogi! Jadłam kiedyś podobne w pewnej warszawskiej knajpce. Smakowały super, delikatnie i aromatycznie. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze nie jadłam z marchewką i ciekawa jestem jak smakują, bo wyglądają smakowicie :)

    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. nahelly - pewnie w Zapiecku :) też tam jadłam i były pyszne, więc właśnie szukam przepisu na swoje :)

    OdpowiedzUsuń