piątek, 7 czerwca 2013

Chleb na zakwasie

Mój drugi chleb na zakwasie. Pierwszy wylądował w koszu niestety... Tym razem wyszedł pyszny. Zakwas robiłam 5 dni z samej mąki żytniej razowej i wody. Po tym czasie część zakwasu zostawiłam "na zaś" a z reszty zrobiłam ten chlebek.


Składniki:
zakwas żytni 400g
mąka żytnia 200g
mąka pszenna 300g
sól 1 łyżeczka
woda około 200ml

Zakwas wyglądał tak:


Do miski wsypać mąkę, dodać zakwas, sól  i dolewać stopniowo wodę aż do uzyskania dość gęstego ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia Napełnić ciastem foremkę do połowy wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie nagrzać maksymalnie piekarnik.


Ciasto zwilżyć wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 230stopni na około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 20- 30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz