Lubię raz na jakiś czas zrobić obiad, który można zjeść i na zimno i na ciepło. Upał daje się we znaki więc postanowiłam wykorzystać owoce, ser biały i nasmażyć naleśników. Dzieciaki biegały po ogródku, kąpały się w basenie i raz na jakiś czas podbiegały po kolejnego naleśnika.
Naleśniki:
mąka razowa 1szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mleko 1szkl
woda 1szkl
jajo 2 szt
szczypta soli
stopione masło 2 łyżki
Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę, odstawić na pół godziny do lodówki i smażyć cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu.
Nadzienie:
ser biały 400g
stewia lub cukier
wanilia lub cukier waniliowy
Ser zemleć, wymieszać z cukrem.
Sos rabarbarowo- truskawkowy:
rabarbar 3-4 łodygi
truskawki 1/2kg
cukier
Rabarbar obrać, pokroić łodygi na plastry wyspać do garna. Owoce zasypać cukrem i smażyć aż się rozpadną. Pod koniec smażenia dodać truskawki. Gotowym sosem polewać naleśniki.
Jadłabym. Mi się ostatnio strasznie zamkną apetyt, jem tyle co i nic. Ale na Twoje naleśniki skusiłabym się. Muszę pomyśleć czy jutro nie zrobić.
OdpowiedzUsuńBeatko naleśniki i truskawki to moje dwa przysmaki :)) zjadłabym je chętnie na dzisiejszy obiad :))) narobiłaś mi smaku :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe pomysły,
Olinka - Smakowy Raj
Dzisiaj zapraszam na pierogi z truskawkami :) Przepis wkrótce Pozdrawiam
Usuńtakie naleśniki to ja uwielbiam !
OdpowiedzUsuń