piątek, 21 czerwca 2013

Naleśniki z serem i pysznym rabarbarowo-truskawkowym sosem

Lubię raz na jakiś czas zrobić obiad, który można zjeść i na zimno i na ciepło. Upał daje się we znaki więc postanowiłam wykorzystać owoce, ser biały i nasmażyć naleśników. Dzieciaki biegały po ogródku, kąpały się w basenie i raz na jakiś czas podbiegały po kolejnego naleśnika. 


Naleśniki:
mąka razowa 1szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mleko 1szkl
woda 1szkl
jajo 2 szt
szczypta soli
stopione masło 2 łyżki

Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę, odstawić na pół godziny do lodówki i smażyć cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu.

Nadzienie:
ser biały 400g
stewia lub cukier
wanilia lub cukier waniliowy

Ser zemleć, wymieszać z cukrem.

Sos rabarbarowo- truskawkowy:
rabarbar 3-4 łodygi
truskawki 1/2kg
cukier

Rabarbar obrać, pokroić łodygi na plastry wyspać do garna. Owoce zasypać cukrem i smażyć aż się rozpadną. Pod koniec smażenia dodać truskawki. Gotowym sosem polewać naleśniki.


4 komentarze:

  1. Jadłabym. Mi się ostatnio strasznie zamkną apetyt, jem tyle co i nic. Ale na Twoje naleśniki skusiłabym się. Muszę pomyśleć czy jutro nie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko naleśniki i truskawki to moje dwa przysmaki :)) zjadłabym je chętnie na dzisiejszy obiad :))) narobiłaś mi smaku :)))
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe pomysły,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj zapraszam na pierogi z truskawkami :) Przepis wkrótce Pozdrawiam

      Usuń
  3. takie naleśniki to ja uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń