wtorek, 4 czerwca 2013

Knedle z mięsem

Dziś na obiad knedelki. U mnie w domu rodzinnym jadało się tylko knedle ze śliwkami, które uwielbiałam wtedy i uwielbiam dzisiaj.  Czasem robię jednak takie knedle z nadzieniem warzywnym, serowym, owocowym lub mięsnym. Dzisiaj w wersji z gotowanym mięsem drobiowym, cebulką i natką pietruszki. 


Składniki:
ziemniaki gotowane w skórce 1,5kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
mąka ziemniaczana  3-4 łyżki
jajo 1 szt
mięso drobiowe 600g
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz


Mięso zemleć, dodać zezłoconą na maśle cebulę i posiekaną pietruszkę.


Dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.


Ziemniaki obrać, zmielić. Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć na bok i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać wyjętą część ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, jajo i szybko zagnieść ciasto.



Uformować wałeczek, pokroić na 3-4cm krążki. Formować knedelki z nadzieniem mięsnym.


Układać na deseczce oprószonej mąką.


Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut. Podawać z surówką.


2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.