Dziś na obiad knedelki. U mnie w domu rodzinnym jadało się tylko knedle ze śliwkami, które uwielbiałam wtedy i uwielbiam dzisiaj. Czasem robię jednak takie knedle z nadzieniem warzywnym, serowym, owocowym lub mięsnym. Dzisiaj w wersji z gotowanym mięsem drobiowym, cebulką i natką pietruszki.
Składniki:
ziemniaki gotowane w skórce 1,5kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
jajo 1 szt
mięso drobiowe 600g
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz
Mięso zemleć, dodać zezłoconą na maśle cebulę i posiekaną pietruszkę.
Dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.
Ziemniaki obrać, zmielić. Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć na bok i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać wyjętą część ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, jajo i szybko zagnieść ciasto.
Uformować wałeczek, pokroić na 3-4cm krążki. Formować knedelki z nadzieniem mięsnym.
Układać na deseczce oprószonej mąką.
Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut. Podawać z surówką.
mięsko dajemy gotowane czy surowe?
OdpowiedzUsuńGotowane. Tak jak jest w opisie. Pozdrawiam
Usuń