Składniki na ciasteczka:
kasza manna błyskawiczna 120g
mąka zwykła 120g
cukier puder 100g (ja dodałam stewię w proszku do smaku)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
masło 50g
jajko 1szt
śmietana 1 łyżka
szczypta soli
Dżem:
rabarbar 2-3 łodygi
truskawki 0,5 kg
cukier lub stewia
laska wanilii
odrobina wody
Rabarbar obrać i pokroić na cienkie plasterki, zasypać cukrem. W rondlu przesmażyć rabarbar z cukrem i wanilią. Polecam dodać i ziarenka i laskę wanilii- smak jest rewelacyjny. Pod koniec smażenia dodać truskawki. Smażyć jeszcze kilka minut aż dżem stanie się gęsty. Ostudzić.
Przygotowanie ciasteczek:
Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na 30minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha. W środku ciasteczka robić palcem wgłębienie i nałożyć niewielką ilość dżemu.
Piec w temp 180stopni około 20minut.
świetnie wyglądają:) częstuje się:d
OdpowiedzUsuń