wtorek, 11 czerwca 2013

Kotleciki mielone z cukinią

Od rana ciągle coś robię i końca pracy nie widać. Wykorzystuję pogodę i piorę ile się da. Gdzieś w przerwie między sprzątaniem a sadzeniem kwiatków powstał obiad. Ziemniaki, buraczki zasmażane na ciepło i kotleciki mielone z szynki i cukinii z dodatkiem aromatycznego lubczyku. Lubię dodawać warzywa zamiast namoczonej czerstwej bułki do mielonych. Pycha


Składniki:
mięso mielone z szynki 400g
jajo 1szt
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
sól, pieprz
lubczyk garść


Mięso przełożyć do miski, dodać startą na grubych oczkach cukinię, podsmażoną cebulę, jajo, posiekany lubczyk i przyprawy. Wyrobić jednolitą masę.


Formować kotleciki zwilżonymi dłońmi.


Smażyć na rozgrzanej patelni, włożyć na około 15 minut do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz