środa, 12 czerwca 2013

Surówka Coleslaw

Przepyszna surówka, która bardzo często stanowi dodatek do drugiego dania w moim domu. Dzisiaj wersja z marchewką i cebulką. Polecam bo pyszna...


Składniki:
kapusta biała 1/2 szt
marchew 1 szt
cebula 1 szt
majonez 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
jogurt naturalny 3 łyżki
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać warzywa w misce. Majonez połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami, wymieszać z sałatką. Doprawić.
Dobrze jest tę surówkę przygotować wcześniej by wszystkie smaki się ładnie Przegryzły. Pycha




A tutaj garść informacji z Wikipedii

Coleslaw (czyt. kolslou) – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta.
W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew zwyczajna, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników (np. grubość szatki).
Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka flamandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz