sobota, 29 czerwca 2013

Risotto z kurczakiem i mnóstwem warzyw

Od rana była bieganina. Najpierw szybkie śniadanie potem zakupy, które troszkę się wydłużyły. Jeden sklep, potem drugi i trzeci i zrobiło się południe. A dzieci zrobiły się głodne. Obiad powstał dosłownie w kilkanaście minut z tego co było pod ręką. Okazał się absolutnym hitem. Nawet Jaś, który jest fanem kotlecika i brokuła wsunął pokaźną porcję tych pyszności. Było pysznie, warzywnie i zdrowo. Udało mi się zrobić jedno zdjęcie zanim risotto czy też potrawka z ryżem została pożarta. Polecam


Składniki:
ryż arborio 200g
masło 2 łyżki
filet z kurczaka 2szt
brokuł 1/2 szt
cukinia 1/2 szt
cebula 1 szt
marchew 2szt
kukurydza 1/2 puszki
świeży koperek
olej 2 łyżki
sól, pieprz, odrobina curry
woda, wywar warzywny lub mięsny 3 szklanki

W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wsypać ryż i chwilkę go podprażyć. Zalać szklanką wody i gotować stopniowo dolewając wodę lub wywar.  Po około 5 minutach gotowania dodać pokrojoną marchew a po 10 min różyczki brokuła.
Kurczaka, cebulę, cukinię pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić na nią kurczaka oprószonego pieprzem. Po chwili dodać cebulę a kiedy się lekko zezłoci, cukinię. Do ryżu dodać kurczaka z warzywami oraz kukurydzę, całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną curry. Na koniec do risotta dodać masło.
Gotową porcję posypać świeżym koperkiem.

2 komentarze:

  1. Jakie kolorowe i letnie risotto, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń