środa, 19 czerwca 2013

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą

W planach miałam zrobić krem jarzynowy ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Zupa jest przepyszna, sycąca i zdrowa. Polecam 


Składniki:
czerwona soczewica 1 szkl
marchew 2szt
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
pierś z kurczaka 1szt
koperek
sól, pieprz
lubczyk kilka gałązek

Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z lubczykiem i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w grubsze talarki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę zezłocić na maśle, dodać ziemniaki i marchew, przesmażyć kilka minut, wrzucić do garnka z wywarem z piersi. Gotować do miękkości, doprawić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Zupę podawać z pokrojonym mięsem i świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz