Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl mąki
1/2 szkl cukru
szczypta soli
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Następnie delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temp 160-170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, obrócony dnem do góry.
Jogurtowe ptasie mleczko:
truskawki 800g
jogurt naturalny 600ml
stewia do smaku
żelatyna
Jogurt zmiksować z częścią truskawek i stewią. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, upłynnić w kąpieli wodnej, dodać do jogurtu. Ilość żelatyny jest uzależniona od wskazówek producenta (u mnie było to 6 łyżeczek na 1l jogurtu). Całość dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na chwilkę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć ją na biszkopt z truskawkami.
Galaretka truskawkowo- żurawinowa:
truskawki 200g
żurawina 100g
żelatyna 3 łyżeczki
stewia
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody, upłynnić, dodać do truskawek i żurawiny, zmiksować na gładko, dosłodzić stewią. Gdy zacznie odrobinę tężeć wylać na ciasto.
Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz