środa, 5 czerwca 2013

Pierś z kurczaka nadziewana kapustą kiszoną

Niedawno jadłam schab nadziewany kapustą kiszoną. Kuzynka przygotowała takie pyszności na obiad z okazji urodzin synka. Ja postanowiłam troszkę zmodyfikować ten przepis i zrobić go w drobiowej wersji. Oryginalna wersja tego dania pochodzi z jednej z książek kucharskich siostry Anastazji. Polecam 


Składniki:
pierś z kurczaka 2szt
kapusta kiszona duża garść
kminek, sól, pieprz
masło 1 łyżka
panierka: bułka tarta, jajko 1szt, mąka 1 łyżka
olej do smażenia


Kapustę podsmażyć chwilkę na maśle, dodać odrobinę wody, dusić do miękkości. Doprawić kminkiem, solą, pieprzem, ostudzić.
W piersi z kurczaka zrobić kieszonkę i napełnić ją kapustą.


Mięso panierować w jajku rozmąconym z mąką oraz w bułce tartej.


Kotleciki smażyć na złoty kolor. Polecam włożyć je jeszcze na 15minut do rozgrzanego piekarnika.


Podawać z surówką.



2 komentarze:

  1. Beatko! Będzie!!

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://orcia.blogspot.com/2013/06/konkurs-kuchnia-z-rozan.html sporo nagród do zdobycia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty a jednocześnie ciekawy przepis! Pozdrawiam

    kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń