piątek, 28 czerwca 2013

Pasta kanapkowa z wątróbki Pycha

Świetna alternatywa dla wędliny. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej jej nie robiłam. Jest genialna i delikatna. Z kromką razowca i pomidorem smakuje rewelacyjnie. Polecam


Składniki:
wątróbka drobiowa 300g
pęczek szczypioru
cebula 1szt
2-3 łyżki masła
sól, pieprz

Wątróbkę umyć, oczyścić i ugotować w niewielkiej ilości wrzącej wody. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać do wątróbki.


Całość zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem, obficie posypać szczypiorem z cebulki dymki.



5 komentarzy:

  1. Beatko, na wszystko mnie namówisz ( na wszystko z Twojego bloga), ale nie na wątróbkę! Chociaż przyznam, że i ta w Twoim wykonaniu wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, spróbuj. Zapewniam Cię, że nie tylko apetycznie wygląda ale smakuje naprawdę świetnie. Nawet moja córcia zjadła ze smakiem kanapeczkę z pomidorkiem i tą pastą choć wątróbki nie lubi. Wokół wątróbki krąży wiele stereotypów. Ja uważam, że spożywana raz na jakiś czas niesie korzyści dla zdrowia, zwłaszcza taka gotowana. Jeśli lubiłaś kiedyś przed dietą gotowe pasztety to zapewniam Cię, że ten smak pozytywnie Cię zaskoczy.

      Usuń
  2. robiłam kiedyś nieco inną pastę z wątróbki, taka pasta to taki trochę pasztet;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się kojarzy z pasztetem. Pewnie dlatego tak nam smakuje. Pozdrawiam

      Usuń