piątek, 28 czerwca 2013

Drożdżówki razowe z serem, rabarbarem i kruszonką

Pogoda w Nawojowej jest dzisiaj paskudna. Kolejny dzień pada a niska temperatura coraz bardziej daje się we znaki. Postanowiłam jakoś ocieplić ten deszczowy dzień i upiekłam na podwieczorek drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką. Zapach świeżego, drożdżowego ciasta jest cudowny. Polecam


Składniki na ciasto:
mąka pszenna 1,5 szkl
mąka razowa 1,5 szkl
mleko 1 szkl
żółtka 3szt
drożdże 50g
cukier 5-6 łyżek (część zastąpiłam stewią)
stopione masło 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy

Składniki na nadzienie:
rabarbar 2-3 łodygi
cukier
oraz
ser biały 250g
żółtka 2szt
cukier lub stewia

Kruszonka:
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru pundru
100g masła

Mąkę i sól wymieszać w misce. W rondelku podgrzać mleko, dodać cukier, drożdże, żółtka, masło i 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Znów wymieszać i ponownie odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić i zasypać cukrem. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą, gładką masę.
Z mąki, cukru i masła sporządzić kruszonkę.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe drożdżówki, w każdej szklanką zrobić spore wgłębienie i nałożyć rabarbar i ser.


Drożdżówki posypać kruszonką i odstawić na chwilkę do wyrośnięcia.



Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.






5 komentarzy:

  1. O to tak! TO poproszę, nawet 2!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie:) bardzo lubię domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe drożdżówki sa najsmaczniejsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. czym mogę zastąpić rabarbar, jeśli za nim nie przepadam...? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić rabarbar truskawkami, malinami, śliwkami, jagodami, porzeczkami lub pominąć dodatek owoców. Pozdrawiam

      Usuń