wtorek, 12 marca 2013

Zapiekane jabłka z kruszonką owsianą

Co na deser? Pewnie wiele razy się zastanawiacie co zrobić słodkiego i w miarę zdrowego. Ja polecam jabłuszka zapiekane z pyszną kruszonką owsianą. Poprawiają nastrój a niewielka ilość brązowego cukru i zawartość płatków owsianych pozwala mi myśleć, że dzieci coś tam wartościowego zjadły. Deser robi się w 10 minut. Zapach jaki się rozchodzi po całym domu- bezcenny.



Składniki:
3 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płatków owsianych
cukier waniliowy lub 1 laska wanilii
sok z cytryny


Z płatków owsianych, masła i cukru sporządzić kruszonkę. Do kruszonki można dodać aromatyczne nasionka z  laski wanilii lub użyć cukru waniliowego. Ja wykorzystałam cukier waniliowy własnej roboty (wystarczy zasypać przekrojoną laskę wanilii  cukrem, szczelnie zamknąć słoik i zapomnieć o nim na kilka tygodni). Można zrobić też klasyczną kruszonkę z masła, mąki i białego cukru ale mi zależało na tym, żeby przemycić troszkę zdrowszych składników.


Jabłka obrać, pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skropić sokiem z cytryny.


Tak przygotowane jabłka posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 25minut (do momentu aż płatki zrobią się złociste a jabłka zmiękną). Aby skrócić czas pieczenia można podsmażyć wcześniej jabłka z masłem na patelni.


Ten deser świetnie smakuje jeszcze ciepły.


Polecam podawać go z gałką lodów waniliowych lub kleksem jogurtu naturalnego.




1 komentarz:

  1. proste..ale jakże apetyczne i smaczne
    PS> mogłabyś wyłączyć weryfikację obrazkową do dodawania komentarzy?

    OdpowiedzUsuń