Składniki:
2 udka
1 marchew
1 cebula dymka
kawałeczek żółtego sera
1 ząbek czosnku
1/3 szt papryki czerwonej
1 łyżka oleju
Cała trudność w wykonaniu tej potrawy polega na usunięciu skóry z udek i wyluzowaniu mięsa z kości. Trzeba oderwać skórę od udka tak aby jej nie uszkodzić. Następnie mięso należy oddzielić od kości.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce. Kości można zużyć do ugotowania wywaru na zupę.Na patelni zezłocić na oleju cebulę, dodać czosnek i paprykę. Dodać do zmielonego mięsa i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pierzem. Polecam dodać do masę świeże sioła (koper, bazylia, tymianek itp) U mnie w kuchni niestety był dziś brak jakiejkolwiek zieleniny (zupełnie nie wiem jak to się stało...).
Do masy dodać starty żółty ser i wymieszać dokładnie.
Tak przygotowaną masą nadziewać skórę. W środek masy wcisnąć pokrojoną w słupki marchewkę. Starajcie się aby marchew znajdowała się dokładnie w środku nadzienia mięsnego.
Po zawinięciu skóry powinno to wyglądać mniej więcej tak.
Udka oprószyć ulubionymi ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 40minut.
Wygląda tak smakowicie,ze bardzo mi się chce to zrobić, fajny pomysł na dobre jedzonko.Na pewno skorzystam. Pozdrawiam. Iwona
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest to dobry przepis do eksperymentowania. Można w środek włożyć szpinak, pieczarki, cebulkę, śliwkę suszoną itp. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad w diecie białkowej..oczywiście zamieniając ser na coś innego..fajne to jest..
OdpowiedzUsuńSpokojnie można robić bez sera i wtedy sam Gaca by pochwalił haha. No nie licząc tej skóry kurzęcej. Ja po prostu dodałam, bo miałam resztkę sera w lodówce. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zmobilizowanie mnie do założenie bloga i pomoc.
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam. Mam nadzieję,że mi wyjdzie!
Dzięki za przepis.