wtorek, 12 marca 2013

Udka faszerowane

Doszły mnie słuchy, że mam mieć dzisiaj nalot sąsiadek (pozdrawiam serdecznie i zapraszam :) ). No i czym by je tu ugościć? Pomyślałam o pieczonych udkach i jakiejś sałatce. A co z tego wyjdzie- zobaczymy...



Składniki:
2 udka
1 marchew
1 cebula dymka
kawałeczek żółtego sera
1 ząbek czosnku
1/3 szt papryki czerwonej
1 łyżka oleju

Cała trudność w wykonaniu tej potrawy polega na usunięciu skóry z udek i wyluzowaniu mięsa z kości. Trzeba oderwać skórę od udka tak aby jej nie uszkodzić. Następnie mięso należy oddzielić od kości.


Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce. Kości można zużyć do ugotowania wywaru na zupę.Na patelni zezłocić na oleju cebulę, dodać czosnek i paprykę. Dodać do zmielonego mięsa i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pierzem. Polecam dodać do masę świeże sioła (koper, bazylia, tymianek itp) U mnie w kuchni niestety był dziś brak jakiejkolwiek zieleniny (zupełnie nie wiem jak to się stało...).


Do masy dodać starty żółty ser i wymieszać dokładnie.


Tak przygotowaną masą nadziewać skórę. W środek masy wcisnąć pokrojoną w słupki marchewkę. Starajcie się aby marchew znajdowała się dokładnie w środku nadzienia mięsnego.


Po zawinięciu skóry powinno to wyglądać mniej więcej tak.


Udka oprószyć ulubionymi ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 40minut.







5 komentarzy:

  1. Wygląda tak smakowicie,ze bardzo mi się chce to zrobić, fajny pomysł na dobre jedzonko.Na pewno skorzystam. Pozdrawiam. Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Jest to dobry przepis do eksperymentowania. Można w środek włożyć szpinak, pieczarki, cebulkę, śliwkę suszoną itp. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na obiad w diecie białkowej..oczywiście zamieniając ser na coś innego..fajne to jest..

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnie można robić bez sera i wtedy sam Gaca by pochwalił haha. No nie licząc tej skóry kurzęcej. Ja po prostu dodałam, bo miałam resztkę sera w lodówce. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zmobilizowanie mnie do założenie bloga i pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj!
    Właśnie czegoś takiego szukałam. Mam nadzieję,że mi wyjdzie!
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń