poniedziałek, 18 marca 2013

Krem z jarzyn z domowym groszkiem ptysiowym

Ulubiona zupa mojego syna. Gęsta, pachnąca i zdrowa. Niektórzy zagęszczają zupę śmietanką z mąką lub podprawą zacieraną, ja wolę dodać większą ilość warzyw a  zagęścić dodatkowym ziemniakiem. Z kleksem z jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym lub grzankami stanowi zdrowy, pyszny posiłek.


Składniki:
marchew 4szt
pietruszka 2szt
mrożony groszek zielony 200g
seler 1/4 szt
ziemniaki 3-4szt
domowa kostka rosołowa warzywna
sól, pieprz
jogurt naturalny do dekoracji
masło 50g
natka pietruszki


Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę lub większe kawałki. W garnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić wszystkie warzywa, dodać domową kostkę lub sól. Gotować krótko, do momentu aż warzywa zmiękną. Dodać masło i przetrzeć zupę przez sito lub zmiksować, ewentualnie doprawić. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, groszkiem ptysiowym lub grzankami i świeżą natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz