Pyszne i zdrowe, stanowią bardzo sympatyczny zamiennik mięsa. Skąd ten przepis? Dawno temu za czasów studenckich kolega z mieszkania coś takiego przyrządzał. Spróbowałam i okazało się, że smakuje wybornie. Wróciłam do tego przepisu gdy Jasiek zastrajkował i nie chciał jeść warzyw. Okazało się, że wszystko co jest opanierowane i podane z ketchupem jest jadalne... nawet seler czy zielony groszek. Polecam
Składniki na około 6 kotletów:
średniej wielkości seler 1szt
bułka tarta
jajko 1szt
mąka 3-4 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
Seler obrać, pokroić w plastry grubości około 1,5cm.
Gotować 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego i soli by troszkę zmiękły.
Osączyć z wody. Oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz