Mój pierwszy mazurek w życiu. U nas nie ma zwyczaju pieczenia mazurków na święta ale mimo to skusiłam się na taki wypiek. Mąkę pszenną zastąpiłam razową i zrobiłam domową masę kajmakową. Wyszło całkiem całkiem...a jak smakuje przekonamy się wkrótce.
Składniki na ciasto:
mąka razowa 200g
mąka pszenna 100g
masło 125g
szczypta soli
jajko 1szt
Kajmak:
mleko pełne 250ml
śmietanka 50ml
masło 100g
cukier 150g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Z mąki, masła i jajka wyrobić ciasto. Wstawić do lodóki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować i uformować blat.
Piec około 20 minut w temperaturze 180stopni.
Masa kajmakowa:
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i cukier. Całość gotujemy około 40 minut często mieszając do momentu aż zrobi się gęsty krem. Dodać kawę.
Jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz