Pogoda u nas taka, że ciężko się zmusić do wyjścia po chleb. A że w lodówce drożdże, w spiżarni mąka i reszta...to na szybko zrobiłam ciasto. Szkoda że nie da się tu wkleić zapachu tego świeżo pieczonego chlebka, który z masełkiem czosnkowo- ziołowym smakuje wybornie.
Składniki:
mąka zwykła 300g
mąka żytnia razowa 200g
płatki owsiane 4ł łyżki
drożdże 25g
woda ciepła 0,5l
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
siemię lniane garść
ziarna słonecznika garść
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i płatki owsiane. Dodać kilka łyżek mąki aby nakarmić drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozczyn, ziarna, siemię i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Przygotować foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40minut. Chleb jest lekko wilgotny po upieczeniu.
Masełko ziołowo- czosnkowe
masło 2 łyżki
czosnek 1ząbek
bazylia kilka listków
natka pietruszki kilka listków
szczypta soli
W moździerzu utrzeć posiekane zioła, wyciśnięty czosnek i masło.
Idealne jest do chleba ale również jako dodatek do pieczonej ryby lub kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz