Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
woda około szklanki (letnia)
masło 1 łyżka (stopione)
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Nadzienie:
marchew 2szt
pietruszka 1szt
seler 1/3 średniej sztuki
pieczarki lub inne grzyby (ja miałam mrożone rydze)
cebula 1szt
papryka czerwona1szt
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki
tarty ser żółty 2-3 łyżki (niekoniecznie)
sól, pieprz do smaku
sos sojowy 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
Dodać żółty ser i natkę pietruszki.
Jest wiele sposobów na lepienie pierogów. Tradycyjnie wałkując ciasto i wykrawając kwadraty lub koła szklanką itp. Ja przy moich maluchach muszę się szybko uwijać więc formuję je po swojemu. Robię wałeczek, który kroję na mniejsze kawałki (jak kluski śląskie), formuję palcami i nadziewam.
Zlepione pierogi wyglądają tak samo jak inne.
Pierogi należy wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut. Można polać masłem, skwarkami, sosem np. czosnkowym.
Pierogi z warzywami- takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAle pewnie sa pyszne bo bardzo ładnie wyglądają.