czwartek, 21 marca 2013

Wiosenne bułeczki ziołowe

Moje ulubione bułki. Pierwszy raz piekłam je za dawnych studenckich czasów... Uwielbiam je za niepowtarzalny smak. Są pyszne, zdrowe, domowe, pachnące i kojarzą mi się z wiosną. Są rewelacyjne posmarowane masełkiem. Znikają w kilka minut.


Składniki:
250g mąki razowej żytniej lub pszennej
250g mąki zwykłej
50g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
inne zioła np. świeża bazylia, kolendra, lubczyk

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło, dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać. Zaczyn nakarmić 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mąki wymieszać z solą i drobno posiekanymi ziołami.

Dodać rozczyn, połączyć składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki.


Odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki, układać na blaszce obsypanej mąką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.


Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz