środa, 20 marca 2013

Pasztet z soczewicy

Dlaczego pasztet z soczewicy? A dlaczego nie... Polecam przygotowanie takiego pasztetu. To ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych, mięsnych przysmaków. Smakuje wybornie na kanapce.


Składniki:
soczewica 150g
cebula 1szt
marchew 2szt
pietruszka 1szt
seler 1/4 szt
olej 2-3 łyżki
pieczarki 200g
jajka 2szt
sól, pieprz
sos sojowy
gałka muszkatołowa
natka pietruszki


Soczewicę opłukać na sitku i ugotować według przepisu z opakowania (1 szklankę soczewicy gotujemy w 1,5szkl wrzącej, osolonej wody przez 30minut). Przestudzić.
Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pieczarki i cebulę, dodać resztę warzyw i lekko poddusić.


Zemleć razem z soczewicą, dodać jajka.


Wyrobić farsz, doprawić. Jest dość luźnej konsystencji. Nie należy się jednak tym przejmować, po upieczeniu i wystudzenia bez problemu da się kroić.Masę przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 45-50mint.


3 komentarze:

  1. Ja robię cieciorkowy, więc soczewicowy musi być tak samo wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Cieciorkowy też uwielbiam. Kiedyś dodam też przepis na pasztet z selera i tradycyjny- mięsny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy czerwona soczewica też się nada do takiego pasztetu? Jeśli tak, jak długo trzeba ją gotować? Nie ma informacji na opakowaniu, a w Internecie znajduję przeróżne poglądy na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń