poniedziałek, 11 marca 2013

Makaron aglio e olio w 10 minut

Dzisiaj coś na szybko. Nie wiem czy jest jakiś szybszy obiad. Chyba tylko makaron z serem... Kuchnią włoską zaraziłam się oglądając programy Jamiego Olivera. Zawsze myślałam, że ta kuchnia jest bardzo wymagająca. Okazuje się jednak, że niektóre potrawy są tak banalne, że przygotowanie ich wymaga umiejętności ugotowania makaronu. Pamiętajcie żeby makaron był al dente czyli lekko niedogotowany.

Składniki:
200g makaronu spaghetti ( dziś wykorzystałam zwykły ale polecam użyć razowego)
4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka czerwona
spora garść posiekanej natki pietruszki
parmezan

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Pamiętajcie aby był al dente.
Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić wzdłuż i usunąć pestki, posiekać na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, smażyć krótko uważając aby się nie przypalił bo zrobi się gorzki. Do czosnku wrzucić papryczkę, zamieszać i odstawić na bok.
Odcedzić makaron, wrzucić go na patelnię z pachnącą czosnkiem i papryczką oliwą i dokładnie wymieszać. Danie posypać posiekaną natką pietruszki i wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz