mąka 0,5 kg
jajko 1szt
woda
masło 1 łyżka
Składniki na farsz:
soczewica 200g
cebula 1szt
marchew 2szt
pietruszka 1szt
seler 1/4 szt
olej 2-3 łyżki
pieczarki 400g
majeranek, sól, pieprz
sos sojowy
natka pietruszki
Soczewicę opłukać na sitku i ugotować według przepisu z opakowania (1 szklankę soczewicy gotujemy w 1,5szkl wrzącej, osolonej wody przez 30minut). Przestudzić.
Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pieczarki i cebulę, dodać resztę warzyw i lekko poddusić.
Zemleć razem z soczewicą. Wyrobić farsz, doprawić.
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Jest wiele sposobów na lepienie pierogów. Tradycyjnie wałkując ciasto i wykrawając kwadraty lub koła szklanką itp. Ja przy moich maluchach muszę się szybko uwijać więc formuję je po swojemu. Robię wałeczek, który kroję na mniejsze kawałki (jak kluski śląskie), formuję palcami i nadziewam.
Formować pierogi.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Podawać z surówką.
A teraz idę na kawkę...
Muszę się w końcu skusić na takie pierożki!
OdpowiedzUsuńsoczewicą ostatnio chętnie się zajadam :) w pierogach? dla mnie super! :)
OdpowiedzUsuńW pierogach jeszcze soczewicy nie jadłam, więc też koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń