czwartek, 28 marca 2013

Bułka drożdżowa z bakaliami

Ulubione drugie śniadanko moich chłopaków. Pyszna drożdżowa bułka napakowana bakaliami z kubkiem kawy inki. Kiedyś wydawała mi się trudna do zrobienia a dziś najbardziej lubię piec właśnie ciacha drożdżowe.


Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru lub3 stewii
50g drożdży
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju
2 żółtka
bakalie (u mnie suszone śliwki, rodzynki, skórka pomarańczowa, morele)
skórka pomarańczowa lub cytrynowa

W garnuszki podgrzać mleko z tłuszczem, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać żółtka. Rozczyn nakarmić 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z rozczynem i solą, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.


Dodać bakalie, wymieszać.


Ciastem napełnić formę do pieczenia.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz