Składniki:
mąka 1,5 szkl
marchew drobno starta 2 szkl
cukier brązowy1szkl
cynamon 1 łyżeczka
szczypta soli
jajka 3szt
jogurt naturalny 2łyżki
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1łyżeczka
olej 1/2 szklanki
cukier lub olejek waniliowy
skórka otarta z pomarańczy 1łyżka
rodzynki garść
Lukier:
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
cukier puder około 1 szkl
Wymieszać w misce oba składniki. Ilość cukru jest zmienna, lukier musi być odpowiednio gęsty. Jedną partię babeczek oblałam takim lukrem. Druga partię wykończyłam tym samym lukrem z dodatkiem 1 łyżki skórki otartej z pomarańczy.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, a w drugiej suche. Połączyć zawartości obu misek, szybko wymieszać. Aby muffinki wyszły takie jak trzeba nie wolno ich za długo mieszać!
Przygotowane ciasto wygląda mniej więcej tak.
Ciastem napełnić foremki do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Udekorować lukrem, czekoladą itp Na pierwszym zdjęciu jest dekoracja z lukru i czekolady a na drugim z prażonej marchewki. Polecam i idę szukać pomysłu na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz