1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki razowej pszennej lub żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju lub oliwy
1 szklanka ciepłej wody
30g drożdży
Sos pomidorowy:
przecier pomidorowy 2 łyżki
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki wody
cebula 1szt
sól, czosnek, bazylia, oregano
Dodatki:
ser mozarella 125g
ser gouda 100g
szynka, salami itp.
W ciepłej wodzie z cukrem i olejem rozpuścić drożdże. Nakarmić zaczyn 2 łyżkami mąki i odczekać chwilę aż drożdże zaczną rosnąć. Połączyć z pozostałą mąką, solą, wyrobić jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos i dodatki. W rondelku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić na półplasterki i lekko poddusić na oliwie. Dodać resztę składników, doprawić. Szynkę, kiełbasę itp pokroić, ser zetrzeć, mozarellę porozrywać na mniejsze kawałki.
Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem.
Na wierzch położyć ulubione dodatki, całość posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na kilkanaście minut. Podawać z ulubionymi sosami (u mnie czosnkowy z pietruszką i bazylią, prowansalski i ketchup).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz