piątek, 8 marca 2013

Babeczki czekoladowe, które nie idą w boczki

Dziś Dzień Kobiet więc fajnie by było zjeść coś słodkiego. Przepisów na babeczki mam mnóstwo ale te są wyjątkowe ponieważ można się nimi opychać prawie bez wyrzutów sumienia. Polecam je wszystkim dbającym o linię i mamom, które muszą troszkę oszukiwać by ich dziecko zjadło.... czerwoną fasolę.


Składniki:
puszka fasoli czerwonej lub białej
4 jajka
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
1/2szklanki cukru (ja polecam zastąpić cukier stewią w proszku)
4 łyżki kakao
szczypta soli
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Fasolę przepłukać zimną wodą i odsączyć. Masło roztopić. Do misy malaksera wrzucić fasolę, jajka, cukier i resztę składników, wszystko razem zmiksować. Wyporcjować do foremek lub papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po wystudzeniu udekorować na przykład bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.




2 komentarze:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam nic słodkiego z fasolą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba koniecznie spróbować. Są naprawdę pyszne. Nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest fasola. Pozdrawiam

      Usuń