wtorek, 26 marca 2013

Ruskie naleśniki razowe

Za oknem ziąb i śnieg. Kiedy to się skończy? Nadchodzą święta a pogoda taka zimowa. Trzeba się jakoś zmobilizować i zabrać za pracę.
A na obiad naleśniki ruskie. Fajne połączenie naleśników z farszem od ruskich pierogów. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała mąki razowej do ciasta. Według mnie takie naleśniki smakują znacznie lepiej.
 

Składniki na ciasto naleśnikowe:
mleko 2/3 szkl
woda 2/3 szkl
jajka 3szt
mąka pszenna 1szkl
mąka razowa 1/2 szkl
szczypta soli
stopione masło 3 łyżki

Składniki na farsz:
ser biały półtłusty 300g
ziemniaki gotowane 400g
cebula 1szt
boczek 100g
sól, pieprz

Zaczynamy od ciasta. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ten czas leżakowania jest bardzo ważny. Cząsteczki mąki ładnie wchłoną płyn, dzięki czemu naleśniki będą delikatniejsze.Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni najlepiej bez tłuszczu.


Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę,. Na rozgrzaną patelnie najpierw wrzucić boczek a gdy stanie się złoty dodać cebulę. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce. Dodać cebulę z boczkiem, doprawić solą i pieprzem.



Zwijać naleśniki z czubatą łyżką nadzienia.




Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz