poniedziałek, 25 marca 2013

Gulasz drobiowo- warzywny z kaszą jaglaną

Poniedziałkowy obiad... Zawsze się zastanawiam co wymyślić. Dzisiaj padło na gulasz z piersi kurczaka i warzyw. Zachęcam do zrobienia go swoim bliskim. Jest pyszny, lekko słodkawy od warzyw, delikatny. Idealnie pasuje do ryżu czy kaszy. Ja podam go dzisiaj z kaszą jaglaną. 


Składniki:
pierś z kurczaka 2szt
marchew 3szt
pietruszka 1 duża szt
por
cebula 1szt
papryczka chili odrobina
olej 1 łyżka
masło 2-3 łyżki
sól, pieprz
czosnek granulowany
liść laurowy
bulion lub woda


Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w półplasterki, marchew i pietruszkę w plastry. Papryczkę drobno posiekać. 


W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i lekko przesmażyć. Dodać pora i chili. Po chwili dodać kurczaka. 


Smażyć do momentu aż kurczak zacznie robić się lekko złoty, dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, czosnek. 


Po kilku minutach dodać bulion lub wodę i dusić danie pod przykryciem około 20 minut. Do sosu wmieszać zimne masło, doprawić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz