Składniki:
pierś z kurczaka 2szt
marchew 3szt
pietruszka 1 duża szt
por
cebula 1szt
papryczka chili odrobina
olej 1 łyżka
masło 2-3 łyżki
sól, pieprz
czosnek granulowany
liść laurowy
bulion lub woda
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w półplasterki, marchew i pietruszkę w plastry. Papryczkę drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i lekko przesmażyć. Dodać pora i chili. Po chwili dodać kurczaka.
Smażyć do momentu aż kurczak zacznie robić się lekko złoty, dodać pozostałe warzywa, liść laurowy, czosnek.
Po kilku minutach dodać bulion lub wodę i dusić danie pod przykryciem około 20 minut. Do sosu wmieszać zimne masło, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz