W swojej kuchni bardzo lubię wracać do prostych, klasycznych potraw. Ryż z jabłkami właśnie do takich należy. Do przygotowania tego przysmaku nie trzeba mieć szczególnych umiejętności a efekt jest zawsze niezwykle przyjemny dla podniebienia. Polecam.
Składniki:
2 szklanki ryżu
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
szczypta soli
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier (jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba go dodawać)
2-3 łyżki masła
W rozgrzanym rondlu podprażyć ryż. Zalać wodą i mlekiem, ugotować (potrwa to około 15-20 minut). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić cukrem lub stewią.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryż wyłożyć całe jabłka i przykryć pozostałą częścią ryżu.
Na wierzchu ułożyć wiórki masła.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika na około 40minut.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym lub bitą śmietanką.
Razem z mamą jesteśmy wielkimi fankami takiego ryżu! :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki też za nim przepadają :). Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki ryż! albo makaron ewentualnie :D
OdpowiedzUsuńmój smak dzieciństwa -uwielbiam !
OdpowiedzUsuńale cudownie wszystko wygląda!:)
OdpowiedzUsuń