wtorek, 19 marca 2013

Ryż z jabłkami

W swojej kuchni bardzo lubię wracać do prostych, klasycznych potraw. Ryż z jabłkami właśnie do takich należy. Do przygotowania tego przysmaku nie trzeba mieć szczególnych umiejętności a efekt jest zawsze niezwykle przyjemny dla podniebienia. Polecam.


Składniki:
2 szklanki ryżu
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
szczypta soli
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier (jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba go dodawać)
2-3 łyżki masła


W rozgrzanym rondlu podprażyć ryż. Zalać wodą i mlekiem, ugotować (potrwa to około 15-20 minut). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić cukrem lub stewią.


Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryż wyłożyć całe jabłka i przykryć pozostałą częścią ryżu.


Na wierzchu ułożyć wiórki masła.


Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika na około 40minut.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym lub bitą śmietanką.



5 komentarzy:

  1. Razem z mamą jesteśmy wielkimi fankami takiego ryżu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieciaki też za nim przepadają :). Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taki ryż! albo makaron ewentualnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mój smak dzieciństwa -uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudownie wszystko wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń